Zelená múza jménem Absinth

26. listopadu 2008 v 22:14 | Angeliniiiinka |  Posedlosti
Absinth...také kouzelné slovíško...to je další z mých posedlostí...je to moje zelená múza...


...taká krásná farbiška...


...taká lahodná chuť...


...mno prostě zelený ďábel...


...a teď něco o něm...


výrobní postup:

V Česku je u některých firem rozšířen postup výroby, při kterém se pelyněk nechá vylouhovat v horké vodě, což má za následek, že se uvolní aroma a typická barviva pro absint, ale thujon málo rozpustný ve vodě se nevylouhuje a tak jeho koncentrace v nápoji jsou extrémně nízké a nebo žádné (výrobní postup u firmy Hill's liquery). Oproti tomu se dá absint také vyrábět loužením v alkoholu. Thujon se mnohem snáze dostává z rostliny do nápoje, což způsobuje jeho vysoké koncentrace.
Můžeme se na trhu setkat s výrobky, které neobsahují žádný thujon, což znalci absintu odmítají označovat za absint, jedná se podle nich pouze o náhražku, která přejímá některé jeho vlastnosti (jako barvu a chuť). Na druhou stranu je na českém trhu možno zakoupit láhve, které obsahují 35 mg/l thujonu. Nejsilnější možný absint, který je dnes k zakoupení na světovém trhu, je vyráběn českou firmou L'OR Special Drinks, obsahuje 100 mg/l thujonu, ale jeho prodej je v Česku zakázán a veškerá jeho produkce je prodávána na britském trhu (stejné vlastnosti měl i původní absint ze začátku 20. století).

účinky:

Absint je obestřen mnohými legendami o účincích, které by měl údajně způsobovat. Často se setkáváme s projevy, kdy pijáci nápoje popisují halucinogenní zážitky v podobě zelené víly, či v podobě bílých myšek. Je zajímavostí, že většina dnešních vyprávění nemůže vycházet z vlastní zkušenosti s halucinogenní drogou thujonem, zážitky jsou spíše způsobeny extrémně vysokým obsahem alkoholu. Obyčejný absint vyráběný na českém trhu dosahuje podílu alkoholu okolo 58-72 % v závislosti na výrobci a proceduře výroby.
Podle českých směrnic nemůže být v nápoji o obsahu alkoholu 25 % a výše obsaženo více jak 10 mg/l alfa a beta thujonu, což by mělo zamezit halucinogenním účinkům a vážným duševním onemocněním, které měl absint způsobovat. Hovořilo se především o rozdvojené osobnosti, ale škodlivé účinky thujonu nebyly nikdy plně prokázány a tak existují hypotézy, které předpokládají, že duševní poruchy má na svědomí silná koncentrace hydroxylových skupin v nápoji. V historii se využívalo pro jeho umělé zabarvování také velké množství látek (např. modrá skalice), je tedy velmi možné, že psychické poruchy měly za následek tyto látky.

složení:

Absint je vyráběn převážně z pelyňku pravého a anýzu (který se ale pro svojí atypickou chuť v Česku nevyužívá, jelikož konzumenti na něj nejsou zvyklí). Často se využívají pro dochucení i další bylinky jako yzop lékašský, meduňky lékařský a badyánu. Další hojně zastoupenou složkou je alkohol, který se pohybuje v závislosti na požadované síle od přibližně 45 % po 89,9 %, ale neexistuje žádný historický pramen, který by dokazoval, že byl někdy připraven absint silnější než 74 %. Dále se přidává minimální množství vody.


absinth v ČR:

Jednou z mála zemí světa, které produkci absintu po roce 1915 nezakázaly, bylo Československo, kde se absint popíjel hlavně v uměleckých kavárnách a vinárnách (jako například v kavárně Slavie). Pro absint pocházející z Česka se ve světě rozšířil název Bohemia Absinthe, jelikož se výrobní procedurou liší od výroby ve světě. V roce 1920 se v Československu začal vyrábět absint v továrně Hill's liquery v Brušperku nedaleko Ostravy, která patřila Albínu Hillovi. Recepturu zřejmě získal od jakéhosi starého žida z Opavy. Jeho likérka se záhy těšila oblibě a jeho absint zažíval zlaté časy. Během druhé světové války byl dokonce na příděl. Jednalo se o oblíbenou komoditu, jelikož pro svůj značný obsah alkoholu umožňoval ředění a tím zvýšení přídělu. Firma byla po únoru 1948 znárodněna a během komunistické éry původní závod zanikl.
Syn Albína Hilla Radomil šel v otcových stopách a rozhodl se jít na studia likérnictví do Prahy a po skončení studií si otevřel vlastní továrnu na výrobu likérů, kterou mu zabrali komunisté. Po revoluci si roku 1990 požádal o navrácení továren a během krátké doby mu bylo vyhověno a on tak znovu rozjel výrobu likéru. Traduje se, že výrobu absintu obnovil na popud zákazníka ing. Boháče ze Slavonic; údajně byla podle staré rodinné receptury vyrobena jedna láhev, po které začala likérka dodávat láhve do hospody Besídka, odkud se absint dostal do Prahy a následně se rozšířil po celé zemi. V dnešní době vyrábí absint několik českých firem a distribuují ho po celém světě; většina produkce jde na export, případně absintovou turistiku, a jen malou část přímo konzumuje domácí klientela.



pití absinthu:

Ve světě je rozšířeno několik způsobů, jak se absint pije. V základě se jedná o jeho míchání s vodou, což má za následek změnu jeho barvy. Francouzi tento proces označovali slovem loucher, což doslova znamenalo kalit se. Pokud se smíchá pravý kvalitnější absint s vodou, mělo by dojít k jeho pozvolnému zakalení a změně barvy ze smaragdově zelené na mléčnou. Změna barvy je spojena s obsahem silicových složek, které se ve vodě začnou srážet a odlučovat se od alkoholické složky. Dochází ke srážení v koloidní suspenzi. Případně se voda nalije do skleničky s absintem přes kostku cukru na lžičce, což má za následek rozpuštění cukru a zjemnění chuti nápoje. Tento způsob je velmi rozšířen po celém světě.
Absint se původně naléval do speciální sklenky, která měla nejčastěji rozšiřující se kulatou nožku tvaru skleněné kuličky. Objem sklínky se pohyboval okolo 75 ml. Přes sklenku byla položena speciální děrovaná lžička, na níž se nechávala kostka cukru. Původní pijáci absintu si vždy nápoj připravovali sami a urážkou by byla příprava nápoje číšníkem.
Ředění vodou vůči absintu dosahovalo správně přibližně poměru 6:1 či 5:1, ale doporučení se lišilo vzhledem ke konzumované značce.
V Česku se po revoluci objevil nový způsob, který se stal úspěšným marketingovým tahem. Na lžičku se vloží kostka cukru, která se namočí do sklenky s absintem. Díky vysokému podílu alkoholu je možno kostku s absintem zapálit a nechat odkapávat vznikající karamel do sklenky. Po dohoření se rychle lžička s karamelem ponoří do absintu a celá směs se rozmíchá a následně se podává ke konzumaci. Procedura je opticky velmi efektní a získává si množství turistů, kteří pijí absint poprvé.
V Rusku je rozšířeným zvykem podávat absint silně vychlazený a zapíjet ho sklenkou vody.


...a tak vám přeju...
...na zdraví...

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Crow Crow | Web | 26. listopadu 2008 v 23:50 | Reagovat

Je to celkem dobré dobré pití.

Kamarád však prý místo zelených trpaslíků viděl modrý přizrak. Takže taky hodné zvláštní.

2 Fallen Angel Fallen Angel | Web | 27. listopadu 2008 v 0:14 | Reagovat

mno to víš mno...po tomhle vidíš cokoliv...a pak je to fakt už jenom múza, co přijde...najednou víš, co máš napsat...xDDDD

3 P€ŤULK& P€ŤULK& | Web | 27. listopadu 2008 v 14:36 | Reagovat

zadání do SONT!!!

4 Trophy Marthyr Trophy Marthyr | Web | 27. listopadu 2008 v 17:42 | Reagovat

Fallen Angel, to nejní jen po tomto drahoceném lektaru ;) ..to aj po fetech, jiných chlastech či tragické události, depresím a schíze... všechno tohlenc z tebe udělá umělce, ale za jakou cenu ? .. :(

mno jináč absinthovi lektvary miluju, ty víš, nej asinth 35 ;)

5 Fallen Angel Fallen Angel | Web | 27. listopadu 2008 v 21:04 | Reagovat

mno tak nějak Trophy...ale abisinth je nej... xDDDD

6 suave_angel suave_angel | Web | 27. listopadu 2008 v 21:11 | Reagovat

To je ten nejlepsi dzusim na svete.

Nu nejsme jako to, ja jsem stastne zamilovana do kluka. A Kajuska mi pomohla v dosti vecech, je to takovy poeticky vztah, spriznene duse, mozna, proste si rozumime... To je vse.

7 Fallen Angel Fallen Angel | Web | 27. listopadu 2008 v 23:26 | Reagovat

suave_angel: fakt promin, ale takhle to vyznělo...jinak to chápu...xDDDD

8 Trophy Marthyr Trophy Marthyr | Web | 28. listopadu 2008 v 20:10 | Reagovat

chápu :D

já tě sauve angel osobně bohužel neznám, ale musím ti řícik že mě uchvátila tvá tvorba ;) je to bomba, jsi vážně moc nadaná! a Kájuše je super, v tom máš recht!! ;)

9 Psicho666 Psicho666 | Web | 29. listopadu 2008 v 11:42 | Reagovat

Takový zelený elixír...Mě ale osobně po tomhle elixíru pálí v krku...=)

10 Trophy Marthyr Trophy Marthyr | Web | 29. listopadu 2008 v 15:08 | Reagovat

aby ne když je v tom 70% :DD

11 Lepthorix Lepthorix | Web | 30. listopadu 2008 v 15:02 | Reagovat

Kecáš? Ty piješ absinth? My ho s kámošema pijem s tim cukrem. Kalenej je taky fajn, ale cukr je cukr... :)

12 Fallen Angel Fallen Angel | Web | 30. listopadu 2008 v 15:52 | Reagovat

Mno jak jinak...absinth nade vše... xDDDD

13 P€ŤULK& P€ŤULK& | Web | 3. prosince 2008 v 15:26 | Reagovat

AHoj máš u mě konečně ohodnocený blog.. ^^

14 Fallen Angel Fallen Angel | Web | 4. prosince 2008 v 8:23 | Reagovat

P€ŤULK&: díky...ale mě osobně se tak líbil...jednoduchej...nepřeplácanej...ale dostala sem haluz a musela ho trošinku upravit...Trophy...hlavně se nelekni...xDDDD

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama